Europa

Verdens ti bedste cykelbyer

København er kåret som nummer 1 på listen over cykelvenlige byer, som magasinet Wired har offentliggjort.

I resten af verden er flere og flere byer også hoppet med på den grønne cykelbølge – især i Europa, hvor billige bycykler og gode cykelstier er blevet en fast del af bybilledet. Så nu har du mulighed for at se nogle af Europas mest spændende storbyer i et roligt tempo uden stressfulde bilkøer eller ventetider med offentligt transport.

Her er forslag til, hvad du skal se i verdens bedste cykelbyer, og information om cykelforholdene, cykeludlejning og guidede ture:

1. København

Efter at have fået en andenplads to gange har København nu overhalet Amsterdam og er nummer 1 som verdens bedste cykelby. Det er især de innovative og løbende forbedringer af de københavnske cykelforhold, der har givet Danmarks hovedstad en topplacering, f.eks. den nye cykelbro, Cykelslangen. De gode forhold har betydet, at i alt 45% af alle københavnere hopper på cyklen hver dag, når de skal på arbejde eller i skole.

Overalt i København er det muligt at leje en af de mange bycykler, som findes rundt omkring i bybilledet. Bycyklerne er elektriske, så man selv kan bestemme, hvor meget man vil trampe i pedalerne eller lade batteriet hjælpe én på vej. Desuden har cyklerne touch screen med GPS og turistinformationer, så man nemt kan finde rundt til byens mange attraktioner.

Hoteller i København

4768 Hotels
Fra 365
Se hoteller

2. Amsterdam

Det er med god grund, at Amsterdam er verdens næstbedste cykelby. Overalt kan man se cyklister i alle aldre, for præcis som i København er cyklen en livsstil for folk i Amsterdam – faktisk så meget at der sammenlagt bliver cyklet 2 millioner kilometer hver dag. Byen har 400 kilometer cykelsti, der forbinder hele Amsterdam på kryds og tværs, og gør det utroligt nemt at komme rundt.

Som cykelby byder Amsterdam både på gode muligheder for cykeludlejning og for guidede cykelture på engelsk – både i centrum og uden for byen. Amsterdam er kendt som en hyggelig og spændende by med masser af interessante attraktioner og kvarterer.

Hoteller i Amsterdam

8492 Hotels
Fra 338
Se hoteller

3. Utrecht

Hollands fjerdestørste by, Utrecht, er måske ikke så kendt som sin storebror, Amsterdam, men den er absolut værd at besøge – og opleve på cykel. Utrecht er nemlig en smuk og charmerende by med masser af gode oplevelser. De mange cykelstier gør det nemt at tage rundt til byens mange seværdigheder, og lige nu er Utrecht i gang med at bygge verdens største cykelparkeringplads med plads til over 12.500 cykler.

Ligesom Amsterdam er der mange muligheder for at leje cykler og tage på guidede ture rundt i byen. Utrecht er fuld af hyggelige kvarterer og og fantastisk arkitektur, så der er helt sikkert noget smukt at se ligegyldigt hvor i byen, du cykler hen. De fleste cykeludlejninger har mange forskellige cykeltyper at vælge imellem, så hvis I er to eller fire, så prøv en tandem.

Hoteller i Utrecht

435 Hotels
Fra 320
Se hoteller

4. Strasbourg

Strasbourg har længe været Frankrigs bedste cykelby. Det er en dejlig afslappet by at cykle rundt i, og det er nemt at komme fra A til B på trods af byens størrelse. For det meste er cyklen også den hurtigste måde at komme rundt på. Samlet er der over 530 kilometer cykelsti rundt om i byen, så det er let at tage rundt til de smukke parker og historiske bygninger.

Strasbourg har også et helt specielt system for bycykler, også kendt som Vélhop: Ved at ringe til et særligt nummer kan du låne en af de 4400 Vélhops, som er placeret rundt onkring i byen. Og når du er færdig sætter du cyklen tilbage i en dockingstation, der har samme farve som din cykelnøgle.

Hoteller i Strasbourg

2165 Hotels
Fra 258
Se hoteller

5. Eindhoven

Det flade, hollandske landskab gør landet idéelt til cykelferie. Eindhoven er den tredje hollandske by på top 10 listen, og det er let at forstå, når man cykler rundt. Som hollands designhovedstad har byen nemlig forstået at integrere cykling i bybilledet med kunst og arkitektur. Cyklister har blandt andt mulighed for at krydse byen via ’Hovenring’ – en rundkørsel kun for cykler, der svæver over biltrafikken. ’The Blob’ er en anden af Eindhovens eksempler på cykel-arkitektur. Den boblede bygning er designet er italienske arkitekt, Massimiliano Fuksas, og fungerer som cykelparkering til 1.700 cykler.

Herudover har Eindhoven også en cykelsti inspireret af Van Goghs maleri ’Starry Night’. Cykelstien er en blanding mellem teknologi og kunst og består af 50.000 sten, der er soldrevne og oplyser stien i mørke i smukt mønster, der skal forestille stjernehimlen.

Hoteller i Eindhoven

199 Hotels
Fra 418
Se hoteller

6. Malmø

Man skal kun over på den anden side af Øresund for at finde en anden af Europas bedste cykelbyer, Malmø. Som den største største by i Sveriges mest cykelvenlige landsdel, Skåne, har Malmø gjort et stort arbejde for at forøge cykeltrafikken. Efter kampagnen ’Slut med fjollede bilture’ har byen set en opblomstring af cyklister. Til gengæld har byen også skabt gode faciliteter i form af et gratis cykelparkeringshus ved hovedbanen med plads til 1.500 cykler. Og så er der opstillet gelændere ved mange lyskryds, så man ikke behøver at hoppe af cyklen.

I alt forbinder 400 km. cykelsti Malmø, så det er let at komme rundt overalt til byens mange kulturoplevelser, shoppemuligheder og spisesteder. Er du mere til fire hjul under føddene, har Malmø også Europas største, udendørs skatepark på 2000 kvm.

Hoteller i Malmø

246 Hotels
Fra 415
Se hoteller

7. Nantes

En god infrastruktur, gode faciliteter og et godt samarbejde med lokale foreninger gør Nantes til nummer 7 på listen. Byen har gjort meget for at gøre trafikken rolig og mere attraktiv for cyklister. Hovedgaden er stort set blevet bilfri og i stedet er der en stor cykelsti i midten af vejen.

Vil man på en længere cykeltur over flere dage er Loire-dalen omkring Nantes også værd at tage rundt i. Den afmærkede cykelrute, Loire à Vélo, strækker sig 800 km gennem landskabet med franske vinmarker og gør cykling i dalen til en fornøjelse.

Hoteller i Nantes

1083 Hotels
Fra 264
Se hoteller

8. Bordeaux

På bare nogle få år har Bordeaux formået at gøre en store forskel for byens cyklister. Byen har investeret i infrastruktur og gode faciliteter, som har har givet Bordeaux et boost i forhold til cykeltrafikken. Desuden har byen investeret i sporvogne, som gør trafikken rolig og cykelvenlig. Bordeaux har også gjort det let at finde og leje en cykel med offentlige lejecykler kaldet VCUB: Der er 1500 cykler fordelt på 139 dockingstationer i centrum. Stationerne er udstyret med information på engelsk og en automat, hvor du kan indtaste en registreringskode og betale for leje af din cykel.

Ligesom Nantes er der også gode muligheder for at cykle rundt i området, som byder på klassisk fransk mad og god vin.

Hoteller i Bordeaux

3120 Hotels
Fra 332
Se hoteller

9. Antwerpen

Belgiens bedste storby til en god cykelferie er Antwerpen. Her er der cyklister i alle aldre og fantastiske faciliteter for cykelparkering rundt omkring i byen – også ved hovedbanegården, som er en af Antwerpens smukkeste bygninger. For at gøre byen mere attraktiv for cyklister har Antwerpen lavet en plan for løbende forbedringer, så byen i 2019 står færdig som toptunet cykelby.

Også i Antwerpen er det let at finde og leje en cykel takket være bycyklen, Velo. Hvis du downloader Velo-app’en kan du se præcis hvor, der er en ledig cykel, finde en Velo-station i nærheden eller en specifik dockingstation et andet sted i byen.

Hoteller i Antwerpen

1145 Hotels
Fra 366
Se hoteller

10. Sevilla

Sevilla har i løbet af utrolig kort tid fået et forbedret netværk af cykelstier i byen og et fantastisk bycykel-system, som resten af regionen nu er begyndt at kopiere i håbet om, at hele området i Sydspanien bliver forbundet af lettilgængelige cykelruter. Faktisk har Sevilla haft så stor succes, at antallet af cykelture i byen er blevet elleve gange højere, og på den måde har Sevilla gjort opmærksom på sig selv som et mønstereksempel på en ny cykelby.

Overalt i Sevilla er det nemt at finde og leje en cykel. Bycykel-systemet, SEVici, har 2.500 cykler fordelt på 250 ladestioner. Desuden kan passagere, der ankommer til busterminalen, bruge deres billet til at låne en gratis cykel. Med 330 solskinsdage om året og de fleste attraktioner i idéel cykelafstand, er Sevilla en fanstastisk cykelby.

Hoteller i Sevilla

6492 Hotels
Fra 314
Se hoteller