Norden

Spørg Gudmundur: Hvorfor besøge det vestlige Island?

Af , 04. juli 2016

Sidste år lancerede Visit Iceland den første menneskelige søgemaskine nogensinde til at hjælpe med at fremme deres smukke land. Men der var et twist: Søgemaskinen består udelukkende af mennesker ved navn Gudmundur og med mere end 98% af verdens Gudmundur’er bosat på Island, var det ikke svært at finde en.

En gruppe mennesker ved navn Gudmundur blev valgt til at repræsentere deres region, både hjemme og i udlandet, og de er nu stolte ambassadører for Island.

Vi talte med Gudmundur fra Vestisland for at finde ud af alt det, du bør vide om denne smukke og fortryllende region.

[caption id="attachment_3877" align="aligncenter" width="1200"]island nordlys The Northern Lights. Foto via Moyan Brenn[/caption]

Vestisland er et af de bedste steder at se nordlyset. Har du nogle tips til at få den bedste oplevelse af nordlyset?

Vestisland er et af de bedste steder at se nordlyset, og japanske forskere har udforsket fænomenet i området siden 1983. Det bedste tidspunkt at se nordlyset er mellem ni om aftenen og tre om morgenen, selvom det også ofte kan ses tidligere på aftenen.

Den officielle nordlyssæson i Island er fra oktober til marts, men desværre er det ikke garanteret, at man kan få det at se. Besøgende kan følge med i vejrudsigten for nordlyset på vedur.is, som for det meste er til at stole på. En skyfri himmel er nødvendig for at se nordlys, men når vi har en skyfri himmel i Island er det normalt ret koldt, så sørg for at klæde dig ordentligt på.

[caption id="attachment_3878" align="aligncenter" width="1200"] Snæfellsnes Circle. Foto via Ævar Guðmundsson[/caption]

De fleste mennesker, som besøger Island, har hørt om Den Gyldne Cirkel. Kan Vestisland tilbyde lige så spændende ture?

Vi har også ruter i Vestisland, som jeg kan anbefale. F.eks. Den Klassiske Cirkel, Snæfellsnes Cirklen, Dalir Cirklen, og i min hjemby kan du tage på en sjov gåtur, som jeg kalder Saga Cirklen.

Saga Cirklen begynder ved The Settlement Centre, hvorfra dit første stop er Borgarfjordur muséet efterfulgt af Skallagrims parken og varmtvandsbadet i Borganes. Turen sluttes af ved Bjössaróló parken. Derefter vender de besøgende tilbage til The Settlement Centre.

[caption id="attachment_3885" align="aligncenter" width="1200"]Hraunfossar vandfald Island Hraunfossar-vandfaldet. Photo by SaraYeomans[/caption]

Et besøg i Island er ikke fuldendt uden udforskning af de skønne udendørs områder. Kan du fortælle os, hvilke geografiske områder er et must at besøge?

Det er svært. Der er så mange steder, men her er nogle af mine favoritter: Hraunfossar-vandfaldet, gletsjeren Langjökull, den varme kilde Deildartunguhver, Glymur-vandfaldet, Vatnhellir-grotten, Djúpalónsandur-stranden, klipperne Lóndrangar, Kirkjufell-bjergene og øerne ved Breiðafjörður-bugten.

[caption id="attachment_3882" align="aligncenter" width="1200"]islandsk mad Delicious Icelandic fare. Photo by Aitor Garcia[/caption]

Hvor er det bedste sted at få noget godt, autentisk islandsk mad? Og er der noget specielt du vil anbefale, at folk smager… eller undgår?

Det islandske køkken har en lang historie og fokuserer på særlige ingredienser, som lam, mejeriprodukter og fisk – takket være den nemme adgang til havet. Populære fødevarer i Island er f.eks. skyr og hangikjöt (røget lam), men også traditionel mad, som haj, fårehoveder og tørret fisk. For dem, der er interesseret, så sørg for at besøge det fantastiske museum, Shark Museum, i Bjarnahöfn.

Meget af smagen af traditionelle islandske retter afhænger af de anvendte konserveringsmetoder, f.eks. saltlage, tørring og rygning. Men generelt er islandsk mad fantastisk. Dette blev også bevist af det islandske kokkehold, der fik guldmedaljen til Culinary World Cup 2014.

[caption id="attachment_3880" align="aligncenter" width="1200"]Hot-spring_5 Varme kilder. Foto via jen robinson[/caption]

På grund af Islands kølige temperaturer er en populær aktivitet for turister at bade i de varme kilder. Har Vestisland nogle nogle populære varme kilder?

Der er termiske kilder, opvarmede swimmingpool, boblebade og saunaer overalt i Vestisland. Der er mange termiske kilder i Vestisland, og det er traditionelt for islændinge at besøge dem hele året rundt – også i vintermånederne.

Denne tradition blev etableret for lang tid siden og kan måske spores helt tilbage til det 12. århundrede, da den berømte islandske digter Snorri Sturlason slappede af i en varm kilde, når det var koldt udenfor. Selvom vi har flere naturlige varme kilder, fortæller vi kun vores gæster, hvor de finder dem, når de kommer 🙂

[caption id="attachment_3881" align="aligncenter" width="1200"]ishule Island Langjökull gletsjer. Foto via Ron Kroetz[/caption]

Hvor længe ville du anbefale folk at tilbringe i Vestisland?

Tja, når du rejser til Vestisland er der meget at se, så jeg vil anbefale, at du bruger mellem to og tre dage. Borgarfjöður har meget at tilbyde og kan betragtes som hjemsted for de islandske sagaer.

For naturelskere er der masser at udforske: Fra de smukke Hraunfossar lava-vandfald til den højest strømmende varmvandskilde i Europa, Deildartunguhver. Besøgende kan også tage på opdagelse inde i en gletsjer ved at besøge den menneskeskabte isgrotte i Langjökull-gletsjeren.

Et andet sted, der er værd at besøge, er nationalparken Snæfellsjökull, som blev etableret i 2001. Inde i parken vil du finde mange interessante steder, som grotterne Vatnhellir og Djúpalonssandur, en smuk, sort sandstrand.

[caption id="attachment_3883" align="aligncenter" width="1200"]bjerge Island Kirkjufell Mountain. Foto via Dan (catching up)[/caption]

I nærheden af byen Grundarfjörður finder du det vidunderlige bjerg, Kirkjufell, som måske er et af de mest fotograferede bjerge i Island. Der er mange smukke billeder af denne spektukulære seværdighed på nettet, og det er absolut et besøg værd.

I Haukadalur finder du Eirikstaðir, et levende museum, hvor Erik den Røde engang boede. Erik den Røde var en af de første mennesker til at bosætte sig i Grønland, efter han blev forvist fra Island. Hans søn, Leif den Lykkelige, der blev født i Eirikstaðir, blev en af de første europæere til at udforske den nye verden: Det land vi i dag kender som Nordamerika.

[caption id="attachment_3884" align="aligncenter" width="1200"]saga Lær alt om Islands historie. Foto via Helgi Halldórsson[/caption]

For fans af islandsk kultur og historie, hvilke muséer bør man besøge? Og hvilket museum er din personlige favorit?

De fleste af de islandske sagaer blev skrevet i Vestisland, som f.eks. Egils Saga, Sturlunga, Laxdæla, Eyrbyggja og Bárðarsaga. Det er derfor, vi kalder Vestisland for ’Sagaland’ 🙂

Selvfølgelig er mit favoritmuseum The Settlement Centre, fordi jeg arbejder der. Der er to udstillinger i The Settlement Centre, der fortæller sagaen om bosættelsen af Island og Islands mest vanvittige viking og digter Egill Skallagrimsson.

Centret giver rejsende et godt fundament for yderligere viden, når de rejser rundt i Vestisland. Du tilbydes en iPod, som fortæller dig historien, mens du går igennem muséet, og du kan endda vælge mellem 12 sprog.

gudmundur

Da du stolt repræsenterer Vestisland, kan du så fortælle læserne, hvorfor de skal begynde at planlægge deres rejse til regionen?

Vestisland er en vidunderlig region, som er tæt på Reykjavik, men alligevel langt væk. Det er ligesom at være i en anden verden. Områdets rige historie kan findes overalt, og de lokale er meget charmerende, men det bedste er, at alle besøgende er omgivet af de smukkeste og mest unikke landskaber.

 

Vestisland blev også kåret til at være en af de ’Top 10 Regioner i 2016’ af Lonely Planet. Vi håber at se dig i vores dejlige land snart.

 

Alt det bedste fra,

Vest Guðmundur.

Planlægger du en tur til Vestisland?

ideelle hotel (1)

Vis kommentarer