EuropaStorby

Mere end øjet ser: Et "blindt" lynvisit på Renaissance Hamburg Hotel

By , 07. marts 2018

Da jeg møder Saliya Kahawatte i lobbyen på Renaissance Hamburg Hotel, kan jeg ikke undgå at blive imponeret. Imponeret over hans måde at bevæge sig afslappet og selvsikkert gennem rummene på. Imponeret over hans målrettede håndtryk og faste blik. Hvorfor er der nu noget særligt ved det? Det særlige er, at Saliya Kahawatte har været næsten blind, siden han var 15 år. I dag har han kun fem procent af synet tilbage.

Historien om Saliya Kahawattes liv som blind

Jeg er langt fra den eneste, som Saliya Kahawatte har formået at narre. Saliya har arbejdet som bartender og hoteltjener i 14 år, og i løbet af hans lange karriere har hverken kolleger eller chefer bemærket hans synshandicap. Han fik ellers at vide, at han som svagtseende aldrig ville kunne arbejde på et hotel. Han valgte at fortie denne lille detalje, og hverken kunder eller kolleger anede uråd.

 

[collage images="https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06133810/saliya-kahawatte-renaissance-hamburg-hotel-kahawatte-in-der-bar.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06133717/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-renessaince-hotel-hamburg.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06134243/saliya-kahawatte-renaissance-hamburg-hotel-kahawatte-mit-lupe.jpg" type="x3-collage"]

 

Når Saliya Kahawatte med selvsikre skridt går rundt på Renaissance Hamburg Hotel er hans synshandicap usynligt for omverdenen. Han spiller med i den tyske film Mein Blind Date mit dem Leben (“Min blind-date med livet”) fra 2017, som er baseret på hans liv.
Da Saliya var teenager, løsnede hans nethinde sig en nat, hvorefter han mistede det meste af synet. I dag ville et lignende synshandicap sikkert udløse tilbud om specialskole og snak om inklusion, men Saliya gennemførte ufortrødent sin studentereksamen på et helt almindeligt gymnasium.

[collage images="https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06134326/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-reception.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06140022/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-restaurant.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06140336/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-hotellobby1.jpg" type="x3-collage"]

“Hvis man vil bage brød, har man brug for tre ting: mel, gær og vand. Og hvis man er alvorligt handicappet og ikke har nogen penge, har man brug for mod, en vilje af stål og en veludviklet forestillingsevne.”

 

Med dette motto i baghovedet gennemførte han en hoteluddannelse i Hannover og besluttede sig senere for at flytte til Hamborg. Her arbejdede han blandt andet på det 4-stjernede Renaissance Hamburg Hotel, der med sin fantastiske beliggenhed mellem Jungfernstieg og Rådhuspladsen hører til et af Hamborgs bedste hoteller.
Vi gennemfører interviewet på det sted, hvor Saliya gjorde et af de første stop i sin hotelkarriere: På BRICKS Tea Lounge Bar.
En årelang karriere som bartender lærte ham, at hans gæster i hotelbaren ikke opsøgte ham på grund af hans overlegne piña coladaer. “De kom til mig, fordi de godt kunne lide mig”.
Den dag i dag har hotelbranchen stadig en særlig tiltrækningskraft på Saliya, og magien ligger især i kontakten med andre mennesker:
“Hvis jeg havde børn, ville jeg som det første få dem sporet ind på en hoteluddannelse. For med den uddannelse i bagagen kan du omgås andre mennesker, de gode manerer og bordskikken sidder på rygraden, og du kender mennesker fra hele verden”.

Tiden som tjener var dog ikke ligefrem en dans på roser. Han måtte arbejde over hver eneste dag for at lære de mange arbejdsgange udenad, arrangere flaskerne bag baren på en overskuelig måde og lære de nye vine i hotellets vinkælder at kende.
En lup var og er i den forbindelse et uundværligt redskab i hverdagen. Når luppen ikke hjælper ham videre, tager han ørerne til hjælp. “Jeg har forvandlet mig fra et seende til et hørende menneske”, fortæller han. Lød opgaven på at polere glas, afslørede klangen for ham, om glassene nu også var blevet rene.

 

[collage images="https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06134400/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-hotelvaerelse.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06134456/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-hotellobby.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06134429/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-badevaerelse.jpg" type="x3-collage"]

 

 

Erindringer fra Renessaince Hotel Hamburg

Saliya bryder ud i latter, da jeg spørger til uheldige episoder fra den første tid i branchen. Som ny inden for faget satte gæsterne sikkert især pris på Saliyas stærke drinks. Det generøse alkoholindhold skyldtes, at han endnu ikke havde lært at bedømme mængderne korrekt. I dag “måler” han rutineret den rigtige mængde op på gefühl (i ordets sande betydning).
Tit undgik han pinlige situationer ved at spille dum eller klodset. Eftersom han ikke kunne aflæse gæsternes mimik, løste han problemet ved at være så serviceminded, at de slet ikke nåede at nikke eller vinke til ham: “Jeg listede hele tiden rundt til alle bordene og spurgte, om alt nu var i orden. Gæsterne værdsatte servicen: “Han er vel nok en opmærksom tjener!”.

Han føler sig tydeligvis ikke kun hjemme bag baren: Han fører mig også målrettet gennem gangene og op ad trapperne til hotellets personaleindgang, som han dagligt gik ind og ud ad i næsten to årtier.

Senere viser han mig vejen til Renaissance-suiten, der er den dyreste suite på det 4-stjernede hotel (Ja, han viste mig vejen. Og faktisk også tilbagevejen, hvis jeg skal være helt ærlig). Her 20 år senere kender han tilsyneladende stadig hotellet som sin egen bukselomme og har endda overskud til at fortælle mig en anekdote om Steffi Graf imens, hende anrettede han nemlig engang en personlig morgenmadsbuffet til i suiten.

Da vi siger farvel, kan jeg slet ikke glemme oplevelsen. Jeg har besøgt mange hoteller gennem mit job, men jeg har aldrig fået et så personligt indblik i hotelbranchen som dette, det er helt sikkert. Efter i dag har jeg ikke svært ved at forstå, hvorfor Saliya blandt andet nyder stor succes som coach og foredragsholder.

[collage images="https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06140022/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-restaurant.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06135831/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-tallerken-med-mad.jpg,https://media-magazine.trivago.com/wp-content/uploads/2018/03/06135912/blind-bartender-hamburg-renessaince-hotel-hamburg-gourmetmad.jpg" type="x3-collage"]

 

Renaissance Hamburg Hotel

Hotellet ligger i hjertet af hansestaden, nærmere bestemt i den eksklusive shoppinggade Große Bleichen, kun et stenkast fra byens største seværdigheder. Når du har udforsket byen hele dagen, kan du slappe af med en drink i BRICKS Tea Lounge Bar. Hotelrestauranten Broscheks disker dagligt op med et bredt udvalg af lækkerier, men der findes også talrige udsøgte restauranter i nærheden af hotellet.

Værelserne og suiterne er nyrenoverede og rummer flere små designdetaljer, der nok skal begejstre ægte Hamborg-fans: Væggene er nemlig udsmykket med navne på gader og kendte pladser i byen. Hotellet er det perfekte valg, uanset om du er til shopping, sightseeing, kultur eller natteliv: Takket være hotellets centrale placering er der aldrig langt til næste udflugtsmål, restaurant eller klub.

 

[button text="Se pris på trivago" href="https://www.trivago.dk/hamborg-9644/hotel/renaissance-hamburg-hotel-52119"]