Nord- og Sydamerika

Insiderguide: Oplev de lokales Montevideo

Rå og upoleret med en tilbagelænet charme ligger Montevideo på solsiden af Uruguay.

Sydamerikas sydligste hovedstad nyder godt af et mildt klima med middeltemperaturer omkring 30 grader i sommerhalvåret (december til marts).

Faldefærdige betonbygninger står side om side med skyggefulde palmetræer på byens mange grønne pladser. Her sidder de lokale og betragter livet over en kop bitter mate-te og en termokande varmt vand til genopfyldning klemt fast under armen. Mate er Uruguays nationaldrik, og det er et helt almindeligt syn, at unge som gamle går rundt på gaden og sipper den bitre drik fra traditionelle runde kalabas-kopper med et metalsugerør. Ramblaen snor sig 22 km langs vandet syd om byen og er byens hjerte.

Her strømmer de lokale ud om aftenen for at fiske, tage en løbetur eller se solen gå ned. Montevideo er ikke en turistby med prangende attraktioner. Til gengæld er byen fuld af ægte lokalt liv. Her er et par af de bedste tips til at opleve Montevideo som de lokale.

Boghandlen Más Puro Verso

Som en fredelig oase lige ved indgangen til den gamle bydel er Más Puro Verso et besøg værd. Den stemningsfulde boghandel holder til i en smukt restaureret bygning, der leder tankerne hen på en svunden tid. De har et par hylder med engelsksprogede paperback bøger og et lille udvalg af musik deriblandt, tango. Nyd frokosten eller et glas vin i caféen på førstesalen, og prøv at få et bord ved vinduet. Man kan nemt få tiden til at gå med at betragte den travle gågade Sarandí nedenfor.

Måske får du også øje på folk, der undgår at gå igennem den gamle byport tilbage mod den moderne by. Det siges nemlig, at man mister fem minutter, hvis man forlader den gamle by gennem porten. Til gengæld får man også ekstra fem minutter, når man ankommer gennem samme port.

Más Puro Verso, Sarandi 675, Montevideo
Åbningstider: mandag – fredag 10.00-20.00, lørdag 10.00-18.00, søndag lukket

Mercado del Puerto

Mercado del Puerto i den gamle bydel er et populært frokoststed for både lokale og turister, hvor kødet er mørt, og duften fra de mange åbne grillsteder får tænderne til at løbe i vand. Det er bygget op som en indendørs markedsplads med forskellige restauranter, som alle har det samme på menuen: Her steges alt slags kød, pølser og fisk over de traditionelle trækul.

Bygningen fra 1868 er helt speciel og minder lidt om en gammel engelsk togstation med stålkonstruktioner og hvælvet loft. Og det er i virkeligheden lige præcis, hvad det er. Materialerne blev fremstillet i England og skulle sejles til Argentina for at opføres som en togstation. Af uransagelige årsager endte de i Montevideo, og efter en restaurering huser den stemningsfulde bygning nu sultne frokostgæster.

Mercado del Puerto, Piedras 237, Ciudad Vieja, Montevideo
Åbningstider: dagligt kl.11.00-16.00 (nogle restauranter holder åbent indtil kl.18.00)

Graffitikunst i bybilledet

Gadekunst har erobret Montevideos husmure. Uanset hvor man bevæger sig hen, springer farvestrålende vægmalerier i øjnene. Det startede med en kunstner, som begyndte at graffitimale byens tomme husfacader, og snart fulgte flere uafhængige kunstnere og kreative hans eksempel.

Værkerne varierer i stil, størrelse og alvor. I en gade svømmer en fisk dovent afsted henover en havblå husmur, og på facaden for det afrikanske hus er frigivne slaver malet, mens de danser og spiller deres traditionelle candombe trommer. Som med alt gadekunst flytter det sig med byens puls, men de graffitimalede vægge er aldrig mere end et par gader væk.

Kirkegården Cementario Central

Trænger man til en lidt anderledes oplevelse, kan man besøge Cementerio Central i bydelen Barrio Sur. Kirkegården ligger lige ned til den populære rambla, så det er nemt at smutte forbi til en rolig stund under skyggefulde palmetræer. Gravstederne ligger side om side; det ene flottere dekoreret med marmorengle og Jomfru Maria figurer end det andet.

Kirkegården er fra 1835 og én af de ældste og mest populære i Uruguay. En del nationale berømtheder ligger begravet her, og dygtige skulptører har udført mange af statuerne, der pryder gravsteder og mausoleer.

Cementerio Central, Av. Gonzalo Ramírez 1302, Montevideo
Åbningstider: dagligt 10.00-16.00

Udsigt fra toppen af rådhuset

Hvis man vil se Montevideo fra oven, er rådhuset bestemt et besøg værd. To glaselevatorer på bagsiden af den bastante bygning bringer besøgende op til 22. etage, hvor der er frit udsyn til byen. Den brede platform på toppen sikrer en imponerende 360 graders udsigt hele vejen rundt og giver en god fornemmelse af byens størrelse. Byen er mindre end 300 år gammel, og man kan prøve at forestille sig, hvordan her så ud da de første europæere kom sejlende til landet.

Der er mange historier om, hvordan byen fik sit specielle navn. Én af dem fortæller, at da en portugisisk sømand så land fra udkigsposten, udbrød han: Monte vide eu – ”jeg ser et bjerg”. Der er ikke bjerge i Montevideo, men byen ligger på en lille forhøjning. I dag ligger indbyggertallet på ca. 1,5 millioner mennesker, og Montevideo er en moderne lille storby, der kan prale med at have den højeste livskvalitet blandt storbyer i Latinamerika.

Mirador de la Intendencia, Soriano 1372, Montevideo
Åbningstider: dagligt 10.00-15.00

La Pulperia

Med fire gange så mange køer som mennesker fylder oksekød en god del af det uruguayanske køkken. Det absolut bedste sted at indtage en traditionel barbecue er den lille rustikke restaurant La Pulperia. Her står menuen på grillet kød i store mængder, og der er ofte lang kø til ét af de udendørs fortovsborde eller en plads på høje barstole foran det åbne ildsted med direkte udsyn til store lunser kød, der syder på grillen.

Bed om at få bøffen ‘jugoso’, så steger de den, til den er lidt rosa, eller ‘a punto’ som betyder gennemstegt. De åbner kl.19.00, og det er en god idé at komme tidligt, hvis man vil undgå kø.
Restauranten ligger i bydelen Punta Carretas ca. 15 minutters taxatur fra den gamle by.

La Pulpería, 448 Lagunillas, Punta Carretas, Montevideo 11300
Åbningstider: tirsdag – lørdag 19.00 – 00.00, søndag – mandag lukket

Tristán Narvaja søndagsmarked

En af de bedste måder at få en fornemmelse for en by og de mennesker, der bor i den, er at tage til marked. Uruguays største af slagsen foregår om søndagen, hvor sælgere i lange baner stiller boder op langs fortovet i hele Tristán Narvaja-gadens længde og de nærliggende gader. Markedet bugner af frugt og grønt til glæde for de mange husmødre og fædre, der er ude og handle ind til søndagsmiddagen.

I den ene ende af gaden finder man også overraskende mange sælgere af akvarier med tilhørende havplanter og farvestrålende fisk. Stråhatte, skruetrækkere, Colgate-tandpasta, antikviteter (man kan gøre et fund her, hvis man ved, hvad man skal kigge efter), hennafarvede bukser, levende hundehvalpe, 80’er CD’er med Sinéad O’Connor. Lige meget hvad man går og mangler, kan det fås på markedet.

Tristán Narvaja og omkringliggende gader
Åbningstider: ca. 7.00-16.00

Radisson Montevideo Victoria Plaza Hotel

25 etager over byens største plads, Plaza Independencia, har man en svimlede udsigt over den gamle bydel og havnen. Restaurant Arcadia holder til på toppen af Montevideos Radisson hotel, Victoria Plaza, og tilbyder en 5-stjernet frokostbuffet med det traditionelle grillede kød såvel som internationale retter. Her er god mulighed for at se de store containerskibe laste eller losse tonstunge containere i industrihavnen mod nordvest. Så højt oppe fra ligner de legoklodser, som bliver lagt sirligt ovenpå hinanden.

Restauranten er åben for frokostgæster, og det er en god ide at bestille bord – selvfølgelig ved vinduet hvis muligt. Hotellets egne gæster kan nyde godt af motionsfaciliteterne på de øvrige etager. Den indendørs pool har samme smukke panoramaudsigt som fra restauranten, og en hel etage er dedikeret til træningsmaskiner samt en 80 meter lang løbebane. Netop de gode træningsfaciliteter placerer Radisson Victoria Plaza som ét af de foretrukne hoteller, når internationale sportshold besøger byen.