Norden

Guide: Her er Skandinaviens bedste forlystelsesparker

Når sommeren rammer vores breddegrader betyder det ikke kun, at dagene bliver længere og lysere.

Det er samtidig også den tid på året, hvor de skandinaviske forlystelsesparker slår dørene op og byder adrenalin-hungrende skandinavere velkommen. Af samme årsag har vi sammensat denne ultimative guide til de bedste forlystelsesparker i Skandinavien.

De skandinaviske forlystelsesparker i Danmark, Sverige og Norge har nemlig noget for hele familien.

Hvadenten du er en vovehals, der ikke kan få fart og højde nok eller en bangebuks, der hellere vil spise dig mæt i candyfloss og kandiserede æbler, så er en tur i sommerland altid et hit.

Listen består af fem forlystelser fra Danmark, fem fra Sverige og fem fra Norge. Så ialt 15 gode grunde til starte med at planlægge den næste udflugt med venner og familie.

Forlystelsesparker i Danmark

Med en åbningsdato, der daterer helt tilbage til 1843 er Tivoli den anden ældste forlystelsespark i verden.
Tivoli, også kendt som Den Gamle Have, modtager godt og vel 4,5 millioner hvert år, hvilket gør Tivoli til den absolut mest besøgte turistattraktion i Danmark samt den tredje mest besøgte forlystelsespark i Europa – kun overgået af Disneyland Paris og tyske Europa Park.

Foruden den centrale placering i hjertet af København skyldes Tivolis popularitet i høj grad det bredde udbud af forlystelser, underholdning og ikke mindst sommerens fredagskoncerter.

Tivoli kan prale af flere legendariske forlystelser, såsom de romantiske ballongynger eller rutschebanen fra 1914 – en af verdens ældste kørende trærutsjebaner. Himmelskibet er også en klassiker; 80 meter høj og dermed en af verdens højeste karruseller, mens den gamle have med spændende arkitektur og frodige områder gør parken smukkere end de fleste.
Særligt når aftenen falder på og havens 85.000 elektriske pærer skaber en helt speciel atmosfære.

Hoteller i København

6462 Hotels
Se hoteller

Dyrehavsbakken: Verdens ældste forlystelsespark

Dyrehaven nord for København er et af Danmarks hyggeligste naturområder, og netop Dyrehaven danner rammen om forlystelsesparken, der har rødder helt tilbage til 1500-tallet – og dermed er parken verdens ældste forlystelsespark.

Kombinèr en dag med smil og høje grin med en afslappende tur i hestevogn gennem Dyrehaven. Her er der rig mulighed for at opleve de fritgående hjorte alt imens I nyder en hyggelig medbragt picnic-kurv blandt de gamle egetræer.

Bakken byder på utallige spillehaller, isboder, skydetelte, live-musik, 33 kørende forlystelser og mere end 50 restauranter og beværtninger, og som toppen af kransekagen har Pjerrot – den legendariske hvidklædte klovn – hygget om parkens gæster i mere end 200 år.

Bakken er et historisk og charmerende nationalklenodie, en del af den danske folkesjæl, og byder på moderne forlystelser og spil for børn, vovehalse og ægte romantikkere. Indgangen til Bakken er i øvrigt gratis, mens et turbånd til forlystelserne koster 249 kroner per dag.

Hoteller i København

6462 Hotels
Se hoteller

Legoland: Vilde forlystelser og kreativ leg

En af grundstenene i dansk kulturhistorie er uomtvisteligt LEGO. De små klodser, som er simple og fascinerende på en og samme tid, fremhæver kreativiteten hos både store og små. Noget som det store udland i høj grad har fået øjnene op for. Det farverige, firkantede produkt er så populært, at en verden uden en LEGO-forlystelsespark ville være ren utopi. Temaparken i Billund var den første af slagsen, som nu findes i flere eksemplarer spredt over hele verden. Legoklodsens hjemsted i den sydlige del af Jylland er provinsens største turistattraktion og tiltrækker folk i alle aldre.

LEGOLAND er et fantastisk mix af velkendte og ekstreme forlystelser samt parkens omdrejningspunkt, nemlig klodserne. I parkens Mini Land kan du opleve en 1:20 version af Nyhavn, Amalienborg Slot, Frihedsgudinden, Mount Rushmore og mange andre velkendte steder fra hele verden.

En af parkens helt store trækplastre er en X-Wing Fighter fra Star Wars – Nu verdens største LEGO-model! Rumskibet med glødende jetmotorer og spændende lyd- og lysshow er bygget af hele 5,3 millioner LEGO-klodser og måler 13×13 meter. Det 3 meter høje mesterværk vejer desuden 20 tons.

Hoteller i Billund

183 Hotels
Se hoteller

BonBon-Land: Et univers af slik og forlystelser

Et univers af slik og forlystelser beskriver nok bedst BonBon-Land, der startede som en slikfabrik i den lille by Holme-Olstrup på Sydsjælland. Siden 16. april 1992 har BonBon-land været genstand for små slikmunde og deres familier. Året efter stod Hundeprutte-rutschebanen klar – parkens første rigtige forlystelse.
Sidenhen blev parken kendt for det barnlige design, humørfyldte figurer og skøre sliknavne, såsom Mågeklatter, Tisse-Bleer, Store Babser osv.

De seneste par år har BonBon-land formået at udvide sortimentet af oplevelser, så hele familien nu får alle underholdningsønskerne opfyldt. Det er blandt andet sket med et vandland under navnet Pelle Piratsprøjt og Danmarks vildeste forlystelse, Svend Svingarm.
Glæd dig til timevis af sjov, for der er som bekendt s**** skægt i BonBon-Land.

Hoteller i Næstved

139 Hotels
Se hoteller

Djurs Sommerland: forlystelsespark i Jylland

Nordens største sommerland og en af Danmarks bedste forlystelsesparker ligger godt 20 km vest fra Grenaa og omkring 45 minutters kørsel nord for Aarhus. Parken blev indviet i 1981 og er kendt for de 8 spændende temalande, som inkluderer den helt store nyhed i 2015, Bondegårdsland. Bondegårdsland spreder sig over to tønder land og tilbyder 10 nye forlystelser med blandt andet rutschebane, frit-faldstårn og en rigtig bondegårdskarrusel.

De øvrige lande er Sommerland, Afrikaland, Westernland, Mexicoland, Vandland, Piratland og naturligvis Vikingeland, så der er rig mulighed for at tage på rundtur til eksotiske steder på én og samme dag. Med over 60 forlystelser bliver det bestemt ikke kedeligt.

Djurs Sommerland er ofte blevet nævnt blandt de absolut bedste sommerlande og rutschebaneentusiaster vil med garanti ikke blive skuffet. Piraten er flere gange blevet kåret blandt verdens bedste rutsjebaner, og Juvelen er såmænd Danmarks længste af slagsen.

Find hotel nær Djurs Sommerland nedenfor eller find et hotel i Aarhus, som blot ligger 45 minutters kørsel fra Djurs Sommerland.

Hoteller i Midtdjurs

1 Hotels
Se hoteller

Forlystelsesparker i Sverige

Liseberg i Gøteborg er en af de mest besøgte forlystelsespark i Europa med omkring 3 millioner gæster om året. Liseberg åbnede i 1923 og byder indenfor til et væld af restauranter, forlystelser, forestillinger og spillemuligheder. Parkens 42 attraktioner spænder lige fra de bløde børnekarruseller til de hårrejsende og til tider kvalmende snurre-rundt-forlystelser.

Den såkaldte “Balder” er en af verdens største trærutsjebaner, og to gange kåret som verdens bedste trærutsjebane. En af parkens populære forlystelser, Mechanica, er ikke for sarte sjæle, og for at få adgang skal man være mellem 140- 195 cm høj og ikke have problemer med nakke, skuldre eller ryg. Det er nemlig en tur på 90 sekunder, som kan være fysisk krævende.

Fra november hvert år åbner parken op for Jul på Liseberg. En god del af forlystelserne vil stadig køre, men på denne tid vil atmosfæren være den altoverskyggende oplevelse. Her vil Liseberg nemlig blive klædt på til jul med skøjtebane, gamle og nye julemarkeder og ikke mindst 4 mio. julelys!

Hoteller i Oslo

2140 Hotels
Se hoteller

Gröna Lund: Forlystelsespark med smuk placering

Sveriges ældste forlystelsespark har muligvis også den mest unikke beliggenhed af dem alle. Gröna Lund, som blev indviet i 1883, ligger nemlig enestående helt ned til vandet i den svenske hovedstad, Stockholm. Beliggenheden giver nogle udfordringer for parken, når det gælder om at udvide udbuddet af attraktioner, men ikke desto mindre byder parken på mere end 30 forlystelser inklusiv 7 rutsjebaner. Parkens beliggenhed gør til gengæld, at man nemt kan ankomme til fods, på cykel, i bil, bus, sporvogn eller med færgen. Derudover er udsigten over Stockholm selvsagt uden sidestykke: den er fantastisk!

Foruden det gode udvalg af forlystelser er Gröna Lund stedet for koncertgængere. I løbet af sommeren afholdes mere end 50 koncerter i parken, hvor selveste Bob Marley tidligere har spillet 3 gange.

Hoteller i Stockholm

2137 Hotels
Se hoteller

Skara Sommarland: Vandland og tivoli i ét!

Kun 8 km øst for Skara og halvanden times kørsel nordøst for Göteborg finder man nabolandets største vandland. Skara Sommarland tilbyder eventyr og sjov i 4 millioner liter vand, men selvom vandlandet er omdrejningspunktet i parken, nyder gæsterne også godt af tivoli, underholdning og muligheden for at køre gokart.

Pak badetøjet og nyd de tempererede pools på mindst 25 grader samt de mange aktiviteter for unge som gamle. Big Drop er favoritten blandt vovehalsene. Her er der garanti for et sus i maven, når du pludselig falder 21 meter i frit fald med op mod 60 km/t. Banens totale længde er 82 meter og ingen anden fritfaldsvandrutschebane når samme højde i Europa.

Skara Sommarland er tidligere blevet valgt til Sveriges bedste udendørs vandland efter en afstemning blandt mere end 50.000 forældre til børn i alderen 0-15 år. Det blev endda en ganske sikker førsteplads.

Hoteller i Skara

31 Hotels
Se hoteller

Furuviksparken: Svensk eldorado med zoo, badeland og tivoli

Et kvarters kørsel fra Gävle på den svenske østkyst ligger Furuviksparken, som er en dyre- og forlystelsespark kombineret med et vandland. Parken har været åben siden år 1900.

Antallet af forlystelser i familieparken er en anelse færre end de andre i denne guide, men derimod er dyrene en rigtig besøgsmagnet. Parken har dyr fra alle verdenshjørner, bl.a. kænguruer, lemurer, skildpadder, kameler, chimpanser, elefanter, krokodiller, søløver, farverige fisk osv.

Til de varme sommerdage kan det være belejligt at tage badetøj med i parken. Tæt på indgangen findes der en 50 meter lang pool, en børnepool og flere vandrutsjebaner. Omklædningsmuligheder og iskiosker er der også rigeligt af. Furuviksparken er mildest talt et eldorado af sjov, og kombinationen af zoo, tivoli, koncerter og badeland sikrer en god tid for alle.

Hoteller i Gävle

44 Hotels
Se hoteller

Vimmerby: Astrid Lindgrens Verden

Astrid Lindgrens verdensberømte fortællinger er blevet til virkelighed i forfatterens egen fødeby, Vimmerby. Tæt på parken ligger desuden forfatterens barndomshjem, Näs, som nu indeholder udstillinger og fortællinger om hendes liv.

Astrid Lindgrens Verden spreder sig over 130.000 m2, og er Sveriges største udendørs teater med mange daglige forestillinger. Parken giver besøgende en unik mulighed for at opleve figurerne, som har fyldt så meget for mange mennesker. Efter forestillingerne har du mulighed for at komme helt tæt på Pippi Langstrømpe, Brødrene Løvehjerte, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter, Karlsson på taget og mange andre. Når der ikke er forestillinger, bliver de kendte miljøer brugt som en stor legeplads, hvilket betyder sjov og nostalgi for alle besøgende.

Hoteller i Vimmerby

206 Hotels
Se hoteller

Forlystelsesparker i Norge

Kongeparken ligger i et smukt område blot 20 minutters køretur fra Stavanger. Er man ikke selv i bil tilbyder parken gratis transport fra både Stavanger og Sandnes. Den største forlystelsespark på Vestlandet og Rogalands største turistattraktion har udmærket sig flere gange med anerkendelser for blandt andet ekstraordinær service, innovative forlystelser og en THEA-Award i Los Angeles for verdens bedste nye attraktion med begrænset budget.

Parkens primære fokus er familierne med børn fra 3 til 12 år, men med mere end 50 forlystelser bliver det ikke kedeligt uanset alder. Blandt mest spektakulære forlystelser finder man Fossen, en vandrutsjebane indviet i 2013, Norges længste bobslædespor på 1 km og Freias Magiske Chokoladefabrik, hvor hele familien kan lære om chokolade og naturligvis lave sine egne norske lækkerier.

Ikke alle aktiviteter er tilgængelige året rundt, og i november og december bliver mange attraktioner omlagt til juletema med f.eks. skøjtebane og juleværksteder. Jul i Kongeparken er en populær tid, hvor julespil, julenisser, julesange og fyrværkeri frembringer en speciel atmosfære.

Hoteller i Stavanger

517 Hotels
Se hoteller

TusenFryd: Rutsjebaner i særklasse tæt på Oslo

Med en beliggenhed ca. 20 km syd for Oslo langs E6/E18 er TusenFryd let tilgængelig for besøgende af den norske hovedstad. TusenFryd åbnede i 1988 og byder hvert år mere end 500.000 gæster velkommen indenfor til over 30 attraktioner, vandland, en speciel børnepark for de mindste og mere end 20 restauranter til de sultne.

Prøv rutsjebanen, som af nogle bliver kaldt Skandinaviens mest spektakulære. SpeedMonster er ikke for tøsedrenge og accelererer fra 0-90 på blot 2 sekunder. Derudover er ThunderCoaster blevet valgt som den 5. bedste rutsjebane i Europa og med en max. fart på 100 km/t lover rutschebanen følelsen af vægtløshed hele 12 gange i løbet af turen.

Som noget helt specielt tilbyder parken at udlåne gratis GoPro-kameraer til besøgende. Kameraerne udlånes efter først-til-mølle-princippet, så selvom TusenFryd råder over mange kameraer, så kom tidligt og vær sikker på at få fanget de gode minder på billeder eller video. Parken har i tillæg også oprettet 2 WiFi-zoner, som betyder at oplevelserne kan deles live med venner og familie.

Kristiansand Dyre- og fritidspark: Norges største familieattraktion

Norges største familieattraktion er Kristiansand Dyrepark, som ligger ca. 12 km øst for byen Kristiansand. Parken blev indviet i 1966 og har siden udviklet sig til et populært udflugtsmål for hele familien. Dyre- og fritidsparken består af et tivoliområde, fantasibyen Kardemomme by, restauranter, et badeland, som dog kræver separat indgangsbillet samt sørøverhotellet Abra Havn. Badelandet, med udendørs såvel som indendørs sjov, er åben fra påske til midt i oktober hvert år.

I 2014 havde en af Norges bedste forlystelsesparker næsten 900.000 besøgende, som alle kunne nyde godt af de mange forestillinger, aktiviteter og godt 800 dyr i alverdens størrelser og farver. Åbningen af Hakkebakkeskogen er parkens helt store nyhed for 2015.

Hoteller i Kristiansand

489 Hotels
Se hoteller

Hunderfossen: Norges mest populære forlystelsespark

Tag familie og venner med i Hunderfossens eventyrlige område med sjov og spas. Parken, med den karismatiske 14 meter høje siddende trold, ligger blot 15 km nord fra Lillehammer. Familieparken er let tilgængelig uanset om du er i bil eller tager toget til parkens egen togstation kun 400 meter fra indgangen. Derudover kører Sommerbussen op til flere gange om dagen mellem parken, samarbejdshotellerne og Lillehammers bymidte.

Eventyrparken er en af Norges mest populære turistattraktioner med mere end en kvart million gæster hver sommer. De mange gæster kan nyde godt af forestillinger og mere end 50 forlystelser, som alle eksisterer under mottoet leg, lær og oplev.

I 2013 åbnede blandt andet et 7000 m2 stort legeland for de mindste – et såkaldt småtroldeområde. Så er man fan af den gamle børnesang, ”Oppe i Norge, der boede tre trolde…”, så er Hunderfossen uden tvivl det rigtige valg for en eventyrlig dag.

Hoteller i Lillehammer

148 Hotels
Se hoteller

Bø Sommarland: vandpjask for ægte vandhunde

2 timers kørsel sydvest fra Oslo finder man Bø Sommarland. Forlystelsesparken åbnede under navnet Telemark Sommarland tilbage i 1985, og er en perfekt destination for ægte vandhunde. Bø Sommarland er nemlig Skandinaviens største, og sågar en af Europas største vandparker.

Parkens vilde gæster kan få stillet tilfredsheden med en af Europas største Half pipes i vand med en højdeforskel på 19 meter. Flow Rider er Europas største kunstige surfebælge, eller hvad med Mot i Brøstet, som tilbage i 1997 blev åbnet som verdens første gummibåds-vandrutsjebane af sin art.

Bliver man træt af vandet eller trænger man blot til lidt sjov med tørt hår, så byder parken også på et stort legeområde, hvor livet kan nydes hele dagen. Mad og drikke kan købes i parken eller medbringes hjemmefra, hvis man er mere til picnic med de nærmeste.

Hvilken forlystelsespark er din favorit? Fortæl os om dine oplevelser i kommentarfeltet. Vi elsker at høre om vores læseres oplevesler!