Danmark

Guide: En perfekt weekend på Skagen

Stå med den ene fod i Kattegat og den anden i Skagerrak, nyd et bredt udvalg af friskfanget fisk og skaldyr og oplev lange lyse nætter, som ikke har sin mage andre steder i Danmark.

Skagen er uden tvivl noget helt specielt.

Vi har sammensat en lille guide over ting, du kan se, gøre og spise, hvis du planlægger en weekendtur på toppen af Danmark. Se hvor du kan finde de anbefalede seværdigheder og spisesteder på Google Maps.

Dag 1

Gå en tur i Skagen Lystbådehavn og oplev den hyggelige stemning og aktivitet, betragt de fine fiskekuttere og de karakteristiske røde pakhuse. Havnen og fiskepakhusene blev anlagt tilbage i 1904-1907, og området er i dag et populært opholdssted bland turister og lystbådssejlere.

Spis frokost i Aavangs Fiskehus og prøv deres populære Fish & Chips. Trækker fisk ikke så meget, kan du i stedet besøge Skagen Bryghus, som ligger inde i byen, mindre end ti minutters gang fra havnen. Her kan man få forskellige frokostanretninger (med og uden fisk) og deltage på en guidet rundvisning med ølsmagning.

Man bør ikke besøge Skagen uden også at opleve noget af Danmarks fornemmeste kulturarv. Et besøg på Skagens Museum giver et fint indblik i, hvordan skagensmalerne formåede at fange det smukke sollys på lærredet. Oplev P.S. Krøyers og Anne Anchers fine værker side om side med populære samtidskunstnere og nyd en kop kaffe i museets hyggelige café.

Afslut dagens sightseeing med en gammeldags is. Skagen byder på et bredt udvalg af gode isbutikker. Prøv f.eks. ISmageren, der producerer frisk is hver dag og ligger centralt i byen.

Dag 2

Et besøg til Grenen er et must, når man er på Skagen. Først kan du besøge det fine gamle fyrtårn, som tilbyder en helt fantastisk udsigt over landskabet og havet fra 46 meters højde.

Fra fyret kan du gå hen til Sandormen, som afgår fra Grenens parkeringsplads. Sandormen er en vogn, trukket af en traktor, som tager dig helt ud til spidsen af Grenen. Dyp fødderne i to forskellige have på samme tid og betragt, hvordan bølgerne mødes ud for Danmarks spids. En returbillet med Sandormen koster ca. 25 kr. pr. person. Der køres ikke efter en særlig plan. Så længe der er passagerer nok, søger traktorførerne for at fragte dem frem og tilbage. Husk kontanter.

Efter et besøg på Grenen kan du køre til Gammel Skagen. Gå en tur, se på de mange fine sommerhuse og forestil dig, hvordan det så ud i 1100 tallet, hvor Gammel Skagen opstod som et lille fiskerleje.

Besøg derefter Ruths hotel, som er et af de ældste tilbageværende feriehuse i Gammel Skagen, bygget i 1904. Sæt dig til rette i Ruths Brasserie og nyd en lækker middag i hyggelige omgivelser. Brasseriet serverer franske retter af gode råvarer. Prøv f.eks. deres friske østers efterfulgt af Skagen fisk med beurre blanc og kartoffelkompot.

Efter en god middag kan du slentre ned til havet, som ligger under 200 meter fra restauranten. Nyd den imponerende udsigt over horisonten og se solen gå ned bag havet.

Dag 3

Start dagen med et havbad ved Skagen Sønderstrand, som er en smuk, hvid sandstrand få meter nord for Skagen Havn. Strandende på østsiden, nær Skagen Havn, er mere milde og børnevenlige modsat de vestlige strande ved Gammel Skagen, som er prægede af kraftigere vindforhold og højere bølger.

Eftersom turen hjemad højest sandsynligt går sydpå, kan du gøre holdt ved Den Tilsandede Kirke og dernæst Råbjerg Mile, som er Danmarks meget fine bud på en ørken. Dette ubeplantede klitlandskab bevæger sig ca. 15 meter om året mod nordøst, og er således Danmarks største vandreklit med et areal på 1 kvadratkilometer.

Dette er vores bud på en perfekt weekend på og i Skagen. Har du andre tips og idéer til, hvad man skal se, når man besøger Skagen? Kommentér nedenfor.

 

Find hoteller i Skagen og i Gammel Skagen på trivago.