Nord- og Sydamerika

Byguide til La Paz: Indiansk kultur og en tur til månen…

Cusco er en ægte inkaby.

Området var centrum for Sydamerikas største inkarige, der strakte sig fra det nuværende Ecuador i nord til Bolivia mod øst og dele af Argentina og Chile. Uanset hvor man bevæger sig hen, kan man se tydelige spor fra inkatiden i form af den særlige byggeteknik, hvor tunge sten blev slebet helt glatte, så de passede nøjagtigt ind i hinanden uden brug af mørtel.

Hele Cuscos gamle bymidte er et charmerende miks af grønne, åbne pladser, gamle kirker og hyggelige restauranter. Byen ligger i 3400 meters højde, og der er mindre ilt i luften, end vi er vant til. Ved ankomst til Cusco bør man tage den med ro de første par dage og eventuelt drikke den lokale coca-te, som skulle gøre tilvænningen til højderne nemmere. Heldigvis er der meget at se i byen, og langt det meste ligger i gåafstand.

På opdagelse i San Blas

San Blas er Cuscos svar på et boheme kvarter. I en by, hvor alting er gammelt og så bevaringsværdigt, at det er kommet på UNESCOs verdensarvsliste, har de lokale bevaret en særlig stemning i de brolagte gader.

Hyggelige caféer, hoteller og vintage boutiques gør kvarteret uimodståeligt charmerende. Man kan nemt bruge et par timer på at gå på opdagelse, spise frokost eller betragte livet ved den lille kirke på Plaza San Blas, hvor man gang på gang imponeres over, hvordan de lokale manøvrerer biler og minibusser igennem umuligt smalle gader.

På fredage og lørdage er der et lille marked ved kirken med lokale souvenirs og nogle få boder med kunsthåndværk. Har man mod på at tackle et par stejle trapper op til et udsigtspunkt, kan man fortsætte op ad Calle Tandapata bag kirken og dreje til højre ad Calle Pasñapakana til Mirador San Blas.

Besøg den hvide Kristus højt oppe på bjerget

Rio de Janeiro har deres berømte kristusstatue, som vartegn for millionbyen, og i Cusco skuer en otte meter høj Jesusfigur ud over byen. Måske er det symbolsk, at han er placeret lige ved siden af inkafortet Saqsaywaman, men sådan er det gået med de fleste af inkaernes vigtige bygningsværker. Da spanierne erobrede byen i 1536, omdannede de inkaernes templer til kirker og rejste meterhøje kors oppe på bjergtoppene for at vise, at en ny religion havde taget over.

Den hvide Jesusfigur er synlig over det meste af byen, selv om natten, hvor stærke projektører sørger for, at han uafbrudt kan våge over Cusco. Selvom det er fascinerende at stå og kigge op på det guddommelige, milde stenansigt, er der også et par andre grunde til at tage turen op. For fødderne af Cristo Blanco, som den hvide Kristus hedder på spansk, kan man også nyde synet af hele Cusco for sine fødder. Det enorme fæstningsværk Saqsaywaman ligger et stenkast væk, og man kan få et glimt af det fra udsigtspunktet.

En taxa fra Plaza de Armas til Cristo Blanco tager ca. 15 minutter og til fods kan turen klares på 30-40 minutter afhængigt af formen. Der er kun 1,5 km. fra bymidten, men det er op ad stejle trapper hele vejen.

San Pedro marked: Køb ind sammen med de lokale

Cuscos største marked hedder San Pedro og holder til i en overdækket bygning. Her går de lokale og handler ind til aftensmaden side om side med turister, der kommer for at købe souvenirs eller blot opleve den travle stemning. Alskens dufte slår imod én, når man træder ind ad døren – særligt hvis man starter i afdelingen for kød. Både synet og lugten af nyslagtet kød, der ligger til frit skue på disken, kan godt være en udfordring for svage maver.

Ligesom i et supermarked er produkterne inddelt i varegrupper, så slagterboderne optager 1-2 gange, dernæst kommer frugt og grøntsælgerne, souvenir sælgerne og juicedamerne! Her er ca. 30 ensartede juiceboder, som består af en blender, en stabel eksotisk frugt og en dame, som vil lave skønne, velsmagende frugtjuice eller smoothies for nogle få kroner.

I den anden ende af markedet ligger madboderne, hvor de lokale flokkes til for at spise frokost. Som kontrast til Cuscos mange turistrestauranter kan man her få et indblik i, hvad det lokale køkken har at byde på af grillet fisk, masser af quinoasupper, friturestegt kylling og stegt marsvin. Vær opmærksom på, at vores vestlige turistmaver ikke altid kan tåle den anderledes omgang med hygiejne så godt som de lokale. Juice skulle dog være sikkert nok at drikke.

Kram en babylama

Peru er kendt for sine lamaer, og enhver turist vil under sit besøg til Peru høre om dyrene og den fine uld, de er så kendt for at producere. Uld fra lama og alpaca bruges oftest til at lave de berømte strikvarer som sweatre, vanter og strømper. Babylamaer er noget af det sødeste og blødeste, og de er helt uimodståelige som små. Derfor er det et almindeligt syn at møde kvinder i traditionelle, farvestrålende dragter med små baby lamaer i favnen. De tilbyder turister at klappe og holde de små uldtotter mod et par småmønter i drikkepenge. Lamaer vokser hurtigt, og lokale vil også trække rundt med voksne lamaer eller alpacaer på gaden. De er ofte ligeså store som en pony og er også et hyggeligt indslag i det levende kulturliv.

Lyt til italienske toner hos Hotel Arqueologo

Mange hoteller i Cusco tager deres historiske arv alvorligt samtidigt med et ansvarligt hensyn til nutiden. Hotel Arqueologo er et charmerende lille hotel bygget i den spanske kolonistil med værelser rundt omkring den traditionelle gårdhave.

Men man har også et øje for nutidens krav til bæredygtig turisme. Arqueologo opfordrer gæsterne til at hjælpe med at sortere affaldet i forskellige skraldespande, så man kan genbruge materialer som glas og papir. Desuden samarbejder hotellet med en lokal organisation, der hjælper landsbyer med forskellige projekter som at bygge biblioteker, bevare det traditionelle kunsthåndværk som levevej og støtte skole og uddannelse i nærområderne.

Restauranten hedder ‘Den guddommelige komedie’ og er stærkt inspireret af Italien. Menukortet byder på traditionelle italienske retter med et strejf af Peru. Tre aftener om ugen består underholdningen af dygtige operasangere fra byen, der synger både internationale værker og sange på det indianske sprog quechua.

Hotel Arqueologo

Cusco
8.2 Meget godt (839 anmeldelser)