Nord- og Sydamerika

Byguide til Cusco: Oplev en anden verden i inkabyen

Kvinder i traditionelle skørter og lange fletninger, der når helt ned til taljen, sidder på gaden og falbyder deres varer.

Minibusser, proppet til randen med passagerer, snegler sig op ad de stejle gader. La Paz i Bolivia er på mange måder en eksotisk rejsedestination, hvor tingene er noget anderledes end derhjemme. Her er det ikke udsædvanligt at gå til en heksedoktor på markedet for at købe en kærlighedseliksir eller se hårdføre kvinder kaste rundt med hinanden i et bizart wrestling show. Men verdens højest beliggende hovedstad er også hjemsted for en topmoderne gondolbane til glæde for både pendlere og besøgende, og spektakulære klippeformationer er tilgængelige lige udenfor byen.

Højt over La Paz ligger bjergbyen El Alto. Den er vokset organisk i takt med tilflytningen til byen og er nu større end La Paz med over en million indbyggere. Som besøgende er det umuligt at se, hvor den ene ender, og den anden begynder, men den spektakulære udsigt over byen bør nydes både om dagen og om aftenen.

Heksemarkedet og Rodriguez grøntsagsmarked

Ifølge den lokale aymara overtro bør man begrave et lamafoster i fundamentet på nye bygninger. Det er en offergave til Pachamama, Moder Jord, for at bede om, at hun passer på bygningsarbejderne og efterfølgende bringer lykke til dem, som skal bo og arbejde i bygningen. Heksedoktorer og kloge koner har deres eget marked. Der handles naturligvis også i lykkeamuletter, kærlighedseliksirer og forbandelser, og selvom de fleste bolivianere er katolikker, så tager man stadig den gamle tro alvorligt.

Frugt- og grøntsagsmarkedet omkring Rodriguez gaden er byens største af slagsen, og en slentretur gennem markedet giver et indblik i hverdagslivet i Bolivia. De lokale cholita kvinder sidder på store tæpper med det friske vareudbud i sirlige bunker foran sig. Over 200 slags kartofler dyrkes i landet, og hvis man vil på jagt efter de mere specielle af slagsen, er Rodriguez markedet det helt rigtige sted.

 

Mercado de las Brujas, Calle Melchior Jiminez og Linares, Zona Central, La Paz

Rodriguez marked, Calle Rodriguez, Zona Central, La Paz

Åbningstider: begge markeder er åbne dagligt

Mi Teleférico

Vi forbinder ofte gondolbaner med skisportssteder, hvor de lukkede kabiner lydløst bærer os op ad stejle bjerge for at lukke sine passagerer ud i et hvidt snelandskab på toppen. I La Paz og nabobyen El Alto har man fundet på noget nær en genistreg ved at etablere gondoler som transportmiddel. Trafikken er larmende og kaotisk på byens stejle og snoede veje, der bugter sig op og ned af bjergsiden og står i en skærende kontrast til den roligt vuggende tur i gondolen højt til vejrs. Alle linjer går fra området omkring centrum og op til El Alto, og uanset hvilken man hopper på, er man garanteret frit udsyn over byen og de omkringliggende snedækkede bjergtinder.

På vejen op (eller ned) kan man betragte livet på jorden, lige fra de pæne tagterrasser og højhusene nede i centrum til løsgående hunde og vasketøj på snor. Jo længere op ad bjerget gondolen svæver, jo fattigere bliver husene, og nogle steder klamrer små blikskure sig til den stejle klippevæg. Til gengæld spøger man med, at de fattige har den bedste udsigt, og det er bestemt værd at tage turen op og ned et par gange både i dagslys, og når mørket falder på.

Mi Teleférico, stationer findes over hele byen.

Åbningstider: mandag-lørdag kl.7.30-23.30 og søndag kl.7.00-21.00

Feria 16 de Julio i El Alto – Sydamerikas største markedsplads

La Paz kan føles som én stor markedsplads. Byen har kun 20 egentlige supermarkeder, og alt bliver købt og solgt på mere eller mindre permanente gademarkeder. Moderen over dem alle er markedet i El Alto, som bliver kaldt Sydamerikas største, og hver torsdag og søndag breder det sig omkring fem kilometer ud i bjergbyens travle gader. Mange turister besøger markedet med en guide, og det er en god ide, for man kan hurtigt fare vild i menneskemylderet. Lad værdigenstande blive på hotellet og tag kun få kontanter med, da der er mange lommetyve i gaderne.

Feria 16 de Julio, området omkring Mi Teleférico stationen, hvor den røde linje slutter i El Alto

Åbningstider: torsdag og søndag

En tur til Månen i Valle de la Luna

Landskabet ligner en filmkulisse med forrevne klipper og kaktusser, der vokser ud af den hårde tørre jord. Månedalen består af sandsten, som med tiden er blevet eroderet af vejr og vind. Når indgangen er betalt, leder en lille sti besøgende gennem området. Den korte tur kan klares på 15 minutter og en lidt længere varer ca. 45 minutter, hvor man får mulighed for at se det sære klippelandskab fra alle sider.

Det siges, at Månedalen fik sit navn efter, Neil Armstrong besøgte stedet. Tilsyneladende mindede det ham om, ja, om Månen. Farvespillet på klipperne skifter fra støvet sand til dybrøde farver, og noget af det mest utrolige er, at storbyen er gemt helt væk på den anden side af bjergene. Det føles bogstaveligt talt som at være i en anden verden.

Besøg Månedalen på en organiseret tour eller tag en taxa fra byen. Det tager ca. en halv time at køre derud, og en taxa vil som regel vente den times tid, det tager at gå den lange rute, hvis man aftaler en pris på forhånd.

Valle de la Luna, ca. 10 km. syd for La Paz

Åbningstider: dagligt kl.9.00-16.00

Cholitas Wrestling – damer med sus i skørterne

To kvinder slås så fletningerne flyver om ørerne på dem. Med en kraftanstrengelse får den ene af kvinderne et godt tag i sin modstander og får vippet hende over det lille rækværk og ned i skødet på det hujende publikum på første række. Cholitas Wrestling er et show med indianske kvinder, som kæmper i deres traditionelle dragter med kæmpeskørter og fletninger, som når dem helt ned til livet. Det skal se voldsomt ud, men ingen kommer til skade i wrestling, og deltagerne træner hårdt for at kunne udføre de akrobatiske løft og kast i ringen.

Deltagerne kæmper op til fire af gangen i en boksering, og ofte blander de meget partiske dommere sig også. Det entusiastiske publikum kaster popcorn og vand ned over kombattanterne, som nogle gange også jagter deres modstander rundt blandt tilskuerne.

Cholitas Wrestling er et særpræget show, men historien bag handler om kvindefrigørelse. Det er en måde for indianske kvinder fra fattige familier at tjene deres egne penge og bogstavligt talt tage kampen op i en mandsdomineret verden.

De fleste oplever showet gennem en tourarrangør, som sørger for transport og billetter, ofte kombineret med en tur til El Alto markedet.

Cholitas Wrestling, Multifuncional de la Ceja de El Alto, La Paz, Bolivia

Åbningstider: torsdag kl. 18.30 og søndag kl.16.30

Urban Rush

Hvis du drømmer om at kravle ned af en bygning i bedste Spiderman stil, så er muligheden i La Paz. Folkene bag Urban Rush har erobret toppen af byens femstjernede Presidente hotel og tilbyder adrenalinsus og kildren i maven i yderste potens med rappelling fra 15. etage. Der er både mulighed for at tage turen helt traditionelt med hovedet op og benene ned eller ved at hænge udspændt i vandret position med hovedet nedad, mens kun fødderne har kontakt med bygningen. Herfra er der god mulighed for at nyde den storslåede udsigt både ned til La Paz’ travle hovedstrøg og bjergbyen, El Alto, som bogstaveligt talt klynger sig til klippesiden.

Hvis ikke det kan gå hurtigt nok med at komme ned, kan vovehalse få et 20 meter frit fald med i købet. Men inden adrenalinjunkier kommer så langt, er der et andet valg, som skal træffes: kostume. Når det handler om at kravle ned af husmure, er Spiderman kostumet en klassiker, men Urban Rush rapporterer, at ko kostumet kommer ind på en tæt andenplads. Derudover kan man vælge imellem superhelte som Ninja Turtle eller Captain America.

Der er ingen aldersgrænse, men af sikkerhedshensyn skal man veje mellem 50 og 100 kg.

Urban Rush, Hotel Presidente, Calle Potosí 920, La Paz

Åbningstider: dagligt året rundt kl. 13.00-18.00

Book tid på hjemmesiden, eller kom spontant forbi i åbningstiden

Hotel Presidente

Hvis man ikke er til halsbrækkende gåture ned af en lodret bygning, kan man tilbringe en afslappende nat indendørs på det femstjernede Hotel Presidente. Udsigten fra restauranten på 13. etage tilbyder gæsterne 360 graders udsigt over byen gennem store panoramavinduer.

Hvis man vil bo midt i La Paz højt over larm og støj, kan man ikke finde en bedre beliggenhed. San Francisco basilikaen med byens travleste plads foran ligger et stenkast væk. Her er altid mennesker, og det er et sted at hænge ud og kigge på, folk der haster forbi. Ofte optræder vækkelsesprædikanter og gademusikere og masen og skubben mellem de mange minibusser fylder gadebilledet. Mere autentisk La Paz bliver det næppe.

Men det bedste af det hele er, at efter en lang dag i byens leben, kan man lægge sig blødt til rette i Hotel Presidentes rummelige værelser og hvile ud til næste dag.

Presidente

La Paz
7.6 Godt (142 anmeldelser)