Europa

Beograd – dans natten lang i kontrasternes by

Under Kosovokonflikten i slutningen af 1990’erne hvor bomberne faldt over byen, holdt de lokale fest på broerne, fordi NATO ikke bombede civile mål.

Sådan fortæller de selv historien. Det er over 15 år siden nu, og i dag Beograd er heldigvis et fredeligt sted på trods en dramatisk fortid.

Og byen fester videre. Hele sommeren danser de lokale udendørs på fortøjede både ved floden, og om vinteren flytter festen ind på klubber og diskoteker. Om dagen sidder folk i timevis og sipper en kop kaffe og taler om stort og småt på de traditionelle kafanas. Den ældste af slagsen har ikke noget navn men blot et spørgsmålstegn udenfor på husfacaden, og her kan man stadig opleve stemningen fra ’gamle dage’.

Beograd er en kompakt by, og man kan komme rundt de fleste steder til fods. Knez Mihailova er byens fornemme gågade, hvor der er altid er liv ved de uendelige fortovsrestauranter. Samtidig ser man stadig udbombede huse, der minder om en ikke så fjern fortid. Det er interessant at se et glimt af historien, som de fleste kan huske fra mediedækning i tv og aviser.

Serbiens hovedstad er perfekt til en weekendtur, og med priser, der generelt ligger et stykke under de danske, kan man både bo godt og spise billigt.

Square Nine Hotel Belgrade

1/2

Når man træder ind i den smukke lobby hos Square Nine, fornemmer man en ægte sans for detaljer. Antikke designermøbler er arrangeret i små sofagrupper, der hver især føles som om, man sidder i en hyggelig dagligstue. Værelserne er stilrene, og væggene beklædt med det karakteristiske mørke træ, der løber som et tema gennem hele bygningen. Det historiske Beograd kigger ned fra væggene i form af gamle sort/hvide billeder, som supplerer den elegante indretning.

Tagterrassen på toppen byder på en stilfuld japansk restaurant, og i kælderen med masser af sollys kan gæster og besøgende nyde godt af spaområde og en 18 meter lang pool.

Beograds gamle fort i Kalemegdan Park ligger ikke langt fra Square Nine. Herfra har man byens bedste udsigt over de to store floder Donau og Savas sammenløb under fortet, hvorefter vandmasserne fortsætter som Donau floden ud til Sortehavet. Fortets gamle mure er også stedet, hvor man kan nyde en spektakulær solnedgang.

Square Nine

Top rated
Beograd
9.4 Fremragende (544 anmeldelser)

Hotel Townhouse 27

Midt i Beograds kreative kvarter ligger det lille boutiquehotel Townhouse 27. Stedet har en moderne og stilren indretning, hvor farverne er holdt i beige og koksgrå. Bygningen har tidligere huset lejligheder, som nu er totalrenoveret og konverteret til rummelige værelser med plads til både king-size seng og sofaområde. Danske B&O tv er standard på alle værelser, og Townhouse 27 er én af få udvalgte til Bang & Olufsens liste over 100 hoteller, hvor høj kvalitet er nøgleord.

Lidt længere nede af gaden ligger Beograds ældste kafana, som er betegnelsen for en lokal bar, hvor stamgæster kan mødes over en kop kaffe og vende verdenssituationen. På de fine kafanaer på byens pladser kom folk i gamle dage for at se og blive set. Det er en særlig Balkan tradition, som man skal opleve, mens man er i byen. Denne kafana ligger i en af Beograds ældste bygninger, og udover drinks kan man også nyde traditionel frokost og aftensmad her, samt høre live musik.

Hvis man trænger til en dagstur ud af byen, kan man besøge Townhouse 27s vin ateliér i naturområdet Fruška Gora ca. en times kørsel fra Beograd. Spis frokost i restauranten i skønne, grønne omgivelser, og snup evt. en overnatning i et af de eksklusive værelser.

Townhouse 27

Top rated
Beograd
9.5 Fremragende (290 anmeldelser)

Beograd Art Hotel

1/2

Midt på den travle gågade i hjertet af hovedstaden ligger Beograd Art Hotel. Der findes vist ikke en mere central beliggenhed end her. Fra hotellet kan man kigge direkte ned på de handlende fra restauranten på første sal. Prøv også en belgisk vaffel med hjemmelavet italiensk is fra hotellets egen vaffelbar.

Værelserne er rummelige og holdt i rene lyse farver. Husk at bede om et værelse der vender ud mod gågaden Knez Mihailova

Beograd Art Hotel tilbyder også sine gæster guidede ture rundt til byens mange seværdigheder. Book en pakke med hotelværelse, morgenmadsbuffet og en guidet tur til byens historiske tunneller under jorden. Eller book en tur i de populære Escape Rooms, hvor man skal løse gåder og finde ledetråde, mens uret tikker.

I en parallelgade lige bag hotellet ligger Obilićev Venac, en rolig og historisk gade med barer og restauranter. Tag en pause midt på dagen, og nyd en drink her som de lokale gør i den varme sommerhede. Man kan sidde ude fra forår til efterår, og der er altid mennesker at kigge på.

Belgrade Art Hotel

Top rated
Beograd
8.8 Fremragende (1319 anmeldelser)

Hotel Moskva

1/2

Siden 1908 har Hotel Moskva stået som en arkitektonisk perle bygget i russisk art nouveau stil og beliggende for enden af Beograds travle gågade Knez Mihailova. Her er god plads omkring den statelige bygning i sandfarvede sten med glade græsgrønne dekorationer.

Hotellet er medlem af Historic Hotels Worldwide, og indretningen er en blanding af klassisk moderne stil samt antikke møbler, store lysekroner og draperede gardiner. Caféen åbner lige ud til gaden og har igennem et århundrede været det foretrukne mødested for Beograds intellektuelle elite. Her er et udvalg af lækre konditorkager, deriblandt hotellets egen Moskva Schnitt, som er blevet en lokal specialitet.

Når du har spist dig igennem caféens søde udvalg, kan du hoppe i Moskvas spa og wellness og forkæle dig selv med hotellets signatur-skummassage eller blot slappe af i den lille pool og sauna.

Længere nede af vejen ligger to imponerende bygninger, der huser henholdsvis parlamentet og Beograd byregering. Sidstnævnte holder til i en smuk hvid bygning i klassisk stil. Tidligere boede kongefamilien her, men i 1929 flyttede de ud til et nybygget slot lidt udenfor centrum, som er åben for guidede ture. Spørg i turistinformation på den centrale Republik Plads.

Hotel Moskva

Top rated
Beograd
8.8 Fremragende (908 anmeldelser)